Att bada wellness är inget nytt

Människan har sedan urminnestider njutit av varma och sköna bad som haft en lugnande och läkande effekt. Mineralrikt vatten; naturligt varmt vatten; och havsvatten har alltid intresserat människor som sökt smärtlindring eller en kur för olika typer av smärtor eller åkommor. Överallt i Europa ser vi rester av romarnas badkultur. Greker, kineser, japaner – ja i stort sett alla folkslag har haft olika badritualer som involverat naturliga eller producerade ”badkar”.

Under 1800-talet ökade intresset för hydroterapi (sjukdomsbehandling med vatten) och därmed ökade också utvecklingen av nya typer av bad. Spa- och swimspa som finns idag, utvecklades huvudsakligen efter andra världskriget. Priserna på kar av glasfiber och akryl har idag blivit överkomliga.

Utomhusspa blir alltmer populära, och i USA och Kanada produceras de i riktiga lyxmodeller.

SPA Kompaniets modeller har utvecklats för att tillgodose Skandinavernas önskemål om en enkel, funktionell design med rena linjer och få klara färger. Det finns ingen onödig utrustning som radio, tv, DVD eller telefon. Elektronik kan dock köpas separat.

Välmående och gemenskap
I Skandinavien är vi förtjusta i den lugnande effekten som varmt vatten har på både kropp och själ. Vikten av att spendera tid med familj och vänner är en av orsakerna till att spabad har blivit så populära. Man kan bada året runt och det är speciellt populärt under vintersäsongen.Ett utomhusspa kräver inte mycket förberedelse innan det kan användas. Med hjälp av en timerfunktion kan spabadet programmeras till t.ex. 38 ° C varmt vatten hela tiden. Det kräver ingen annan förberedelse än att ta av locket och hoppa i det varma sköna vattnet. Idag kan du också styra ditt spabad via en app på din telefon eller surfplatta.SPA-Kompaniet erbjuder ett brett utbud av olika typer av spabad. De finns på lager och kan levereras snabbt.

Vad ska man välja?

Det finns otaliga märken och modeller att välja mellan.
SPA Kompaniet har valt ut de bästa producenterna på marknaden och tagit fram exklusivavtal för att kunna erbjuda dig det bästa.

Nordkap
Nordkap utomhusspa är vårt eget- producerade spabad. I och med att vi själva är återförsäljare av Nordkap, kan vi erbjuda dig som kund utomhusspa till konkurrenskraftiga priser. Läs mer om Nordkap här >>

Skandinavisk design och kvalitet
Hos SPA Kompaniet väljer vi våra komponenter från kvalitetsleverantörer över hela världen. Styrsystem och elektriska delar är av märket Balboa – en av världens topp-producenter – akryl och jets kommer från andra amerikanska leverantörer.

Kvalitet och krav
Hos SPA Kompaniet ställer vi höga krav på våra leverantörer av utomhus- och swimspa. Förutom krav på el- och produktsäkerhet som är gällande inom EU och Sverige, så präglas vårt inköpsarbete av höga krav även när det gäller kvalitet, miljö och etik.
Alla spabad testas innan de levereras – därför kan man ibland uppleva att det finns lite vatten i rör och slangar av spabadet vid leverans.

Nordkap utomhusspa

Isolering anpassat till svenska förhållanden
Ett utomhusspa är byggd för att användas utomhus året runt. Det är därför viktigt med bra isolering för att spara på värme och därmed energiförbrukningen.

Isolering är i sig själv en hel vetenskap. SPA Kompaniets spabad isoleras enligt angivna krav med ett extra tjockt lager skum. Dessutom är botten och frontpanel isolerade med en reflekterande folie som stänger inne värmen från pumpen och elektriska installationer.

Vi vill uppmärksamma på att SPA Kompaniets utomhusspa vilar tryggt på en förstärkt bottenplatta. Denna har i syfte att skydda ramen, själva karet och de tekniska installationer under transportfärden. Till följd av spabadets tyngd, sker en del transport med gaffeltruck där det är svårt att undvika att bottenplattan skadas. Detta försämrar inte spabadets kvalitet då beslaget under plattan är gjort för att klara av transporter. Att ha kvar spabadets bottenplatta är en säkerhetsåtgärd för att underlätta eventuella framtida transporter av spabadet.

Undersidan av spabadet är isolerat med 2-3cm polyuretanskum. Spabadets servicesida är isolerat med 2cm värmereflekterande folie och de övriga tre sidor är isolerade med 5cm polyuretan och värmereflekterande folie. Botten av spabadet är isolerat med 3-5cm polyuretanskum. Hela kabinettet är således isolerat och håller värmen bra. Dessutom er det energisnålt och därmed vänligt mot både miljön och din plånbok.

Nordkap utomhusspa har extra kraftiga termolock på 15cm. För att hindra värmen från att stiga och försvinna från vattnet när spabadet inte används, är det viktigt med ett bra och välisolerat spalock. Ett sparlägesalternativ och frostskydd håller även nere driftskostnaden, samtidigt som säkerheten bevaras.

Vid köp av ett utomhusspa från SPA Kompaniet följer det alltid med ett termolock. Detta är extra kraftigt och utformat för att hålla inne värmen, spara energi och kunna stå emot den barska nordiska väderleken.

Termolocket har i syfte att skydda vattnet mot smuts när spabadet inte används samt bevara värmen. Våra extra kraftiga termolock- och skumisolation på spabadets sidor ger en bättre isolering.

Spabadets termolock ska alltid ligga på och vara fastsatt i medföljande låsanordning när badet inte används. Detta för att förhindra att någon faller i. Kjolarna på termolocket ser till att värmeförlusten minimeras.

Termolock med lutning
Ett sluttande design gör så att regn och annat lätt rinner av locket, vilket dessutom minskar risken för algbildning och stora vattensamlingar ovanpå locket.

Termolocket är kraftigare än de flesta andra termolock på marknaden- en viktig detalj för att hålla kvar värmen och skydda spabadet när du inte använder det. En klar fördel är att det blir enkelt att få rätt vattentemperatur vid användning av spabadet.

Blir ditt termolock trots allt slitet av olika orsaker med tiden, kan du köpa ett ersättningslock hos SPA Kompaniet.

Cover till utomhusspa

Producerat i Kina
Det är producerat i Kina men inte att jämföra med s.k. ”Kina-kvalitet”. Våra Nordkap utomhus- och swimspa är bland de bästa i världen när det kommer till komponenter, isolering, innovation och hantverk. Vi har förlagt vår produktion i Kina, då vi vill kunna ge dig som kund bästa förmånliga pris. Produktion i USA upplevs ofta som ett tecken på kvalitet, men vad kunder inte vet om är att produktionen i många fall sker i själva verket i Mexiko under förhållanden som påminner om Kina. Produktkvalitet beror till stor del på produktionsprocesser. De flesta amerikanska spabad byggs dessutom av billiga, kinesiska komponenter. Det leder nödvändigtvis inte till dåliga produkter, utan påverkar evt vissa förhandlares dåliga omdöme av kinesiskt producerade utomhusspa.

Man bör utgå ifrån spabadets kvalitet, inte på generaliserade märkningar.

SPA Kompaniet har under de senaste 20 åren investerat vår erfarenhet, kompetens och innovation i tillverkningen av Nordkap utomhusspa och swimspa. Vår målsättning är att erbjuda dig det bästa.

 • Kom ihåg att du får 3 års garanti när du köper ett Nordkap spabad
 • Mer än 20.000 familjer runt om i Danmark har ett Nordkap spabad i trädgården
 • Alla Nordkap spabad och delar är lagerförda och levereras snabbt  

“Amerikansk” är inte nödvändigtvis ett tecken på kvalitet
De flesta amerikanska varumärken som erbjuds i Sverige är inte anpassade efter svenska förhållanden. Nedan anges ett antal saker som du som kund bör ha i åtanke:

 • Mindre isolering. (Amerikanare är inte kända för deras energi/miljö politik).
 • Termolocken är oftast inte tillräckligt kraftiga, vilket resulterar i värmeförlust.
 • Värmeaggregaten är för små, vilket medför långa uppvärmningstider.
 • 2- speed (totrins) pumper används, vilket innebär att filtrering och uppvärmning inte sker under användning av spabadet.
 • Oftast används en 230V anslutning, vilket medför att värmaren och pumpen inte kan fungera samtidigt då det vanligtvis överstiger den maximala elförbrukningen i standard el-installationer i svenska hem.

 En to-speed motor används som cirkulationspump i låg hastighet och som jetpump i hög hastighet. Detta försvårar för värme och jets att köra samtidigt, då värmen som huvudregel är kopplat till cirkulationen. Cirkulation är en förutsättning för att värmeaggregat kan användas.

Nordkap utomhusspa och swimspa har en el-box som är anpassat efter svenska el-installationer. Våra spabad använder sig av 400V/ 16A 3-fas el anslutning. Vill man ansluta olika delar som exempelvis pump och värmeaggregat på samma gång så överstiger strömstyrkan det som är normalt i svenska el-installationer. Därför distribueras de tre faserna i en 400V anslutning i el- boxen så man maximalt kan dra 48A. På så sätt finns det el nog till att förse både pump och värmeaggregat.

Det finns många möjligheter i ett modernt utomhusspa
Ett modernt utomhusspa kan på många sätt utökas med ännu mer komfort. Du kan exempelvis koppla ditt utomhusspa till ditt wi-fi och således styra ditt spabad från en mobil enhet.

Trött på att behöva komma ihåg att fylla vatten i ditt spabad?
Det automatiska vattenpåfyllningsanordningen ser till att vattnet i ditt spabad alltid har den ideella nivån. Många väljer att fylla på spabadet genom rörsystemet, men det går även att montera fast en magnetstyrd vattenkran över karet.

En mer fördelaktig värme
Anslutning till en extern värmekälla.
Spabaden kan förses med en anslutning till en extern värmekälla. Denna värmekälla kan vara i form av en värmepump, solvärmesystem, kamin eller liknande. Det går dock utmärkt att endast använda sig av det inbyggda värmeaggregatet. En icke-elektrisk värmekälla minskar givetvis spabadets elförbrukning, medan exempelvis en värmepump ger mer värme i förhållande till elförbrukningen än ett värmeaggregat. Mer värme betyder dessutom snabbare uppvärmning. 

Användning av värmepump?
Vill man spara på elförbrukningen, så kan man använda en luft-vattenvärmepump för att värma upp vattnet.

I jämförelse med ett värmeaggregat, så ger värmepumpen mer värme per kW el än värmeaggregatet. Värmepumpen kan användas för enkel uppvärmning av utomhusspa, medan det inbyggda värmeaggregat i spabadet hjälper till att finjustera värmenivån när spabadet används.

SPA Kompaniet säljer värmepumpar till utomhusspa i två olika storlekar: 5,5 kW och 10,5 kW.


Extern uppvärmninge

Hur tillverkas moderna spabad egentligen?
Ett modernt spabad tillverkas av glasfiber och akryl. Dessa är beständiga material som fördelaktigt kan formas så att man snabbt och enkelt kan tillverka täta kar. Videon nedan visar principen av hur ett spabad tillverkas. Processen är givetvis mer mekanisk än vad som visas i videon men det bör ge dig en generell uppfattning av de olika processerna vid tillverkningen av utomhusspa.

Amerikanare besitter den största erfarenheten när det gäller tillverkning av moderna spabad. Därför har SPA Kompaniet valt att använda sig av styrsystem och elektronik från den amerikanska tillverkaren Balboa. Som en av de ledande aktörer inom tillverkning av styrningar och andra komponenter till utomhusspa, är du säkrad ett styrsystem, pump och värmeaggregat av hög kvalitet i många år.

För att säkerställa konkurrenskraftiga priser använder SPA Kompaniet sig enbart av ett fåtal styrsystem-modeller. Detta innebär att exempelvis ”Jets3” knappen inte har någon funktion då det inte finns en tredje uppsättning av jets i spabadet. Värmeaggregat från Balboa har också visat sig vara en god investering. De är pålitliga, hållbara och har en hög prestanda.

styrsystem och elektronik från Balboa

För att du ska kunna njuta av ditt spabad krävs det att vattenkvaliteten kontrolleras löpande.
Bakterier är en naturlig del av uppvärmt vatten – speciellt i ett vatten som används för bad. Våra spabad är försedda med en ozonator som håller nere bakterietillväxten. Detta räcker dock inte till som enda desinficeringsmetod. Det är viktigt att kombinera den löpande desinficeringen med klortabletter.

För att säkra en god vattenkvalitet i ditt spabad är det avgörande att vattnet håller rätt pH-värde. Då det i Sverige som regel förekommer kalk i vattnet kan det vara nödvändigt att sänka pH-värdet. Hos SPA Kompaniet säljer vi pH Minus och pH-mätare.

Vattenbyte
Det är viktigt att man med jämna mellanrum byter vatten i spabadet. Vid normal användning bör man göra det varannan månad. Har man problem med vattenkvaliteten, kan det vara lämpligt att tömma spabadet på vatten, rengöra och fylla på med nytt vatten.

Vattenförsörjning
Spabad fylls vanligtvis på med en trädgårdsslang.

I botten av spabadet finns en kran för tömning av vatten. Observera den stora vattenmängden som leds bort under tömning. Använd en slang för att leda vattnet till ett avlopp eller ut i trädgården (rekommenderas inte om det är klor i vattnet).

: Avlopp med inbyggt kran
Avlopp med inbyggt kran. Vattnet rinner först när avloppet är utdraget.

Jets
Jets i rostfritt stål
Jets i rostfritt stål ger ett exklusivt intryck och är mer hållbara än jets i plast som inte bibehåller samma vackra utseende lika lätt. Massageeffekten är den samma för stål- och plastjets, men skötsel av ståljets är enklare.

Ozonator
SPA Kompaniets utomhusspa är utrustade med ozonator, en liten apparat som producerar ozon av syret i luften som blandas in i vattnet. Ozonet bryter ner föroreningar och bakterier i det varma vattnet.

Observera att ozonatorn ger dig ett bättre vatten men inte räcker till som enda desinficeringsmetod. Det är viktigt att kombinera den löpande desinficeringen med kemisk behandling av vattnet för att behålla en bra vattenkvalitet. Vid offentligt tillgängliga spabad (uthyrning av sommarstuga mm) är detta ett legalt åtagande.

En ozonator har en begränsad livslängd och bör därför betraktas som en produkt som med jämna mellanrum måste bytas. Den exakta livslängden beror på användning av spabadet.

Elförbrukning
SPA Kompaniets utomhusspa är vanligtvis utrustad med ett 2 kW eller 3 kW värmeaggregat. De utomhusspa som finns på vår hemsida drar ungefär 5 kW vid maximal belatning.

Våra utomhusspa behöver en anslutning på 400V/16A, vilket betyder att man kan använda värmeaggregat och jetpumpar samtidigt. Konkurrerande produkter som har en anslutning på 230V/10A och är utrustade med exempelvis ett 2 kW värmeaggregat och en 2,5 HK jetpump, kan inte dra båda samtidigt. Man tvingas då prioritera mellan antingen långsam uppvärmning eller använding av jetpumpen.

230V kräver ungefär 17 ampere för att spabadet ska kunna köra all utrustning samtidigt. SPA Kompaniet använder sig uteslutande av 400V/ 16A 3-fas elanslutning. Brannrisken är större vid en anslutning på 230V.

Anslutningen bör ske med en 2,5 kvadrat ledning på egen säkringsgrupp. Driftkostnaden skiljer sig, beroende på följande faktorer:

 • Hur ofta används spabadet?
 • Hur lång tid används spabadet åt gången?
 • Vad är lufttemperatur och luftfuktighet? Torr luft håller inte värmen inne och kan förorsaka en viss nedkylning.
 • Vad är den inställda standby-temperatur? Kyls badet ner för mycket när det inte används?
 • Står spabadet skyddad från vind? Även den kraftigaste isolering på marknaden kan inte hålla på all värme när spabadet utsätts för hårda vindar.
 • Huruvida termolocket sitter på spabadet ordentligt efter användning

Enligt beräkningar visar det sig att ett spabad som används året om, har ett elförbrukning på mellan 3.500 och 4.000 kWh om året. Enbart få ägare kör sina spabad året om, varför ett realistiskt förbruk hamnar på ungefär 2.500- 3.000 kWh om året.

Hur snabbt värms vattnet upp?

Baserat på vattnets värmekapacitet kan vi beräkna hur snabbt 3 kW får vattentemperaturen att stiga med 10°C.
Det krävs 1000 g x 10°C x 4,2J = 42.000 Joule för att få vattentemperaturen av 1 liter vatten att stiga med 10°C. (1°K är här likställt med 1°C.)

1 kWh motsvarar 1000 W x 3600 sek. =3.600.000 Joule, och 3 kWh (3 kW/timme) motsvarar 10.800.000 Joule.

Det krävs 42.000.000 Joule för att få vattentemperaturen av 1.000 liter vatten att stiga med 10°C. Det innebär att 3 kW använder 3,8 timmar på att värma upp 1.000 liter vatten med 10°C. Fyller man spabadet med kallt vatten som vanligtvis kräver ca. 30 graders uppvärmning beräknas det att ta ungefär 12 timmar (Då en viss värmeförlust sker under påfyllning kan det ta längre tid).

Som tidigare nämnt är det möjligt att använda sig av externa värmekällor om spabadet är förberett för detta. Det påverkar såklart ett antal faktorer. En större värmekälla värmer upp vattnet snabbare. Det resulterar som regel även i en lägre elförbrukning – speciellt om man använder en värmekälla som inte är elektrisk.

Med Balboa elektronik och komponenter följer det med frostskydd. På spabadets kontrollpanel, kan man aktivera frostskyddet. Väljer man att tömma spabadet under frostperiod är det viktigt att säkerställa att det inte finns kvar vatten i slangar, värmeaggregat och pumpar. Detta görs enkelt med hjälp av en kompressor. Bäst är att ställa in styrning på att frostsäkra spabadet.

Vad är ett swimspa?

Ett swimspa är ett utomhusspa uppdelat i två sektioner: en vanlig spa-del och en separat del för simning i ställbar motström.

Ett swimspa skiljer sig från ett vanligt utomhusspa i att det finns en bassäng som är anpassad efter just simning. För övrigt har det samma funktioner som ett utomhusspa vad gäller massagefunktioner, värmefunktioner osv. Ett swimspa är ett bra alternativ till en vanlig pool i och med att det finns plats för motionsträning och andra aktiviteter. Det kräver dessutom mindre plats än en pool, och är i regel lättare och billigare att värma upp, och kan täckas av med ett lock för att minimera värmeförlusten.

Ett swimspa ger dig möjlighet att ha både en swimmingpool och ett utomhusspa på samma gång. Jetsen i sim-delen kan justeras så de passar såväl den lugna motionssimmaren och elitsimmaren. Hela spabadet är uppvärmt, vilket gör det behagligt att använda året runt – allt detta medan du njuter av den välgörande effekt som utomhusspa vanligtvis ger.

Se alla våra swimspa >>

En badtunna är också ett utomhusspa
SPA Kompaniets badtunnor är alla utrustade med ett filtersystem och elektriskt värmeaggregat. Detta gör dem till unika badtunnor.

Med en kamin för snabb uppvärmning av vattnet och ett elektriskt värmeaggregat för att bibehålla värmen får du den optimala kombinationen av billig uppvärmning och vatten som hålls uppvärmt länge utan risk för skållning.

För att badtunnan inte ska läcka är det viktigt att se till att det finns vatten i tunnan året runt. Ett filtersystem är därför att rekommendera för att hålla borta smuts från vattnet. Lägg till ett av våra start-kit, och du har allt som behövs för en god vattenskötsel av din badtunna.

Vancouver modellen är den enda badtunna utan kamin som dessutom med sina 24 jets ger en härlig luftmassage.

Filter och värmeaggregat kräver en anslutning på 230V/16A (egen grupp). Detta innebär att man behöver dra en 2,5 kvadrat el-kabel fram till spabadet (en auktoriserad elektriker måste sköta detta).

För god vattenskötsel rekommenderas det att använda de kemikalier som ingår i vårt start-kit (köpes separat). Filter bör rensas regelbundet och bytas ut allt eftersom när det inte längre blir rent.

Våra badtunnor är tillverkade av ceder – ett träslag som är resistent mot röta, svamp och insekter. Cederträ har en vacker röd färg som med rätt behandling håller sitt utseende i många år. Det är ett aromatisk träslag som doftar behagligt. Cederträ, också kallad ”Western Red Cedar” kommer från hållbara PEFC- certifierade skogsbruk i Canada.

Cederträ har en sällsynt hållbarhet. Just därför används det ofta inom byggbranschen. Med rätt oljebehandling kan man förlänga levnadstiden av träslaget betydligt. För behandling av cederträ används en oljevax en till två gånger om året.

Unikt filter och värmesystem

 1. Värmeaggregat
 2. Filterhus

 

Se alla våra Badtunna >>

Du kan uppgradera ditt spabad med MicroSilk® som förvandlar ditt utomhusspa till en avancerat hydroterapi anläggning. MicroSilk® har som funktion att fylla vattnet med miljarder av mikroskopiska luftbubblor som används för hudterapi. Huden gynnas i och med att de mikrosmå bubblorna bokstavligt tränger sig in i hudens porer. I motsättning till ”normal” luftmassage, kyler MicroSilk® inte ner vattnet utan bibehåller värmen vilket har en positiv effekt på muskelcirkulationen. Observera att det inte går att använda sig av vattenmassage och MicroSilk®  samtidigt.

Vad är Microsilk®?
MicroSilk® är en slags vattenterapi där mikrobubblor av syre strömmar ut ur spabadets jets. Bubblorna omsluter din kropp i ett skummande och återfuktande moln. Den ökade syrenivån ger en bättre cirkulation som får huden att ”andas” och cellerna att förnyas.

Mikrobubblorna ökar syrenivån i vattnet med upp till 70%- mer än 13mg/L. Den ökade syrenivån gynnar huden i och med att de mikrosmå bubblorna bokstavligt tränger sig in i hudens porer.

Syret hjälper huden med att bli bättre på att urskilja gifter, ökar blodcirkulationen i kroppen och dödar anaerobe patogena bakterier (sjukdomsframkallande substanser som lever i syrefri eller syrefattig miljö). Detta gör huden strålande och glänsande tack vare snabb hudcellsförnyelse.

MicroSilk® hjälper även till att hålla en mer konstant och jämn vattentemperatur i spabadet, vilket gynnar musklerna och gör att du bättre kan slappna av.

Samtidigt ökar mängden av anjoner (negativt laddade joner) i vattnet. Överstiger anjonerna en koncentration på 50.00 joner/kubikcentimeter har det, enligt forskarna, en terapeutisk verkan på huden. MicroSilk® får antalet anjoner att överstiga 80.000 joner/kubikcentimeter.

En stor mängd joner bidrar till att eliminera fria radikaler och förbättra nivån av serotonin. Fria radikaler är farliga då de kan angripa många av kroppens byggstenar t.ex. DNA och proteiner. Serotonin är en signalsubstans som transporterar/överför signaler i nervsystemet. Negativt laddade joner anses öka människans serotoninproduktion, vilket svarar för känslomässig stabilitet, välbehagskänslor och främjar bra sömn. Det ger en lyxig känsla, energigivande för hudcellerna, stimulerar ditt immunsystem, dödar bakterier och främjar läkning.

Köp Microsilk® här