Bygg din egen bastu

Förverkliga drömmen om en egen bastu för inomhus- eller utomhusbruk. Fler och fler anskaffar sig idag sin egna bastu, som fristad för kropp och själ när vintern närmar sig och kylan biter i kinderna. Regelbundna bastubad för dessutom med sig positiva hälsoeffekter.

Det är känt att en välgörande värmebehandling lindrar smärta och stelhet, samt mjukar upp spända och ömma muskler. När värmen tränger in i leder, muskler och vävnader, ökar blodcirkulationen och kickstartar kroppens naturliga läkande. Värmen i en bastu gör oss dessutom mer avslappnade och hjälper till att motverka stress. Man svettas ut slaggprodukter och kan med regelbundna bastubad, sätta fart på viktminskningen. Använder man bastur och infraröda bastukabiner med jämna mellanrum, utlöses endorfiner som har en positiv inverkan på vinterdepression.

Med din egen bastu kan du skruva upp för värmen och njuta av ett bastubad; en plats för gemenskap, wellness och meditation under nordens kalla vintermånader.

Köp material för bastu här >

Utomhusbastu – Livskvalitet direkt i din egen trädgård

Bygg din egen bastu och skapa trädgårdsidyll. Vill man göra det lite lättare för sig, så erbjuder vi även färdiga lösningar som är enkla att montera ihop, med antingen infraröda värmepaneler eller bastuaggregat- och ugnar. SPA Kompaniets bastur tillverkas av vackert PEFC certifierat cederträ som passar utmärkt för nordiskt klimat.

Förverkliga drömmen om en egen bastu i exempelvis sommarstugan. Bygger man själv bastun, så rekommenderar vi att man ser till att underlaget är plant och stabilt och att bastun placeras på en sockel eller trädgårdsplattor. Placera aldrig bastun direkt på gräsmattan, då underlaget ej är tillräckligt stabilt och bastuträet skadas.

Har du dessutom en pool, utomhusspa eller swimspa i trädgården, så gör det underverk för både kropp och själ med ett dopp efter bastubadet. Ett alternativ är att ha en fristående utomhusdusch i närheten av bastun. Vi säljer även utomhusduschar som en del av vårt wellness sortiment. De är i toppkvalitet och finns med mjuka och tropiska regndroppar som strömmar ut ur duschhuvudet.

 

Bygg din bastu i kvalitetsmaterial

SPA Kompaniet säljer enbart kvalitetsprodukter. Vårt sortiment av värmebehandlad asp och al i klass A-sortering, har tättliggande ådror och minimal antal kvistar för att kunna klara av höga temperaturer och värmesvängningar som förekommer i bastumiljöer. Vi rekommenderar att man enbart använder sig av trä som klarar av extrema temperatursvängningar. Värmebehandlad asp är ett träslag som tack vare dess smutsavvisande yta och hållbarhet, är ett utmärkt träslag för bastubygge. Formförändringar i träet, såsom svällning eller krympning minskas avsevärt och isoleringsförmågan i träet ökar. Värmebehandlad asp i utomhusexponerade miljöer, har en livstid på mer än 25 år. Al är ett något billigare alternativ till asp, se till att alltid välj trä av klass A- sortering.

Vi rekommenderar att man ej använder tall och gran, då de kan avge kåda och blir olidligt varma. Dessa träslag har ej samma smutsavvisande yta som asp och det finns risk för sprickor till följd av mängden kvistar och träets grövre struktur.

För att skapa en modern stil på bastun, kan man med fördel använda bastulavar för att klä bastuns tak- och väggar. Dessa används vanligtvis till takinredning av bastur, men fler kunder väljer numera att klä hela bastun i bastulavar.

Bastulavar är tillverkade av termoasp och köpes i längder från 2,1 meter upp till och med 3 meter.

 

Inredning av bastun

 

Bastubänkar

SPA kompaniets bastubänkar till bastubyggsatser är tillverkade av asp, ett smutsavvisande träslag som gör det enkelt att hålla rent bänkarna. De levereras i längderna 2 och 2,4 meter och kan enkelt avkortas. För att säkra en stabil konstruktion av bastubänken, bör man räkna med att det behövs extra brädor och eventuellt listor till sidorna och mittsektionen av bänken.

 

Bastudörr

Till följd av de höga temperatursvängningar som förekommer i en bastu, skadas trädörrar oftast. Vi rekommenderar därför att man istället väljer en glasdörr som dessutom ger basturummet mer ljus. Vi använder oss av rökfärgad glas i våra bastudörrar, vilket ger en mysig atmosfär i kabinen. Bastudörrarna finns i fyra olika bredder och tre olika höjder.

 

Bastuaggregat

Vi erbjuder endast bastuaggregat- och ugnar av hög kvalitet och av välkända varumärken. För att hålla elräkningen låg, är det viktigt att man väljer rätt storlek på bastuaggregat i förhållande till rummets storlek. Vi har satt ihop ett litet schema där man kan avläsa vilken storlek på bastaggregat som passar olika rum, och vi står dessutom redo med råd och vägledning om det skulle behövas. Det är även viktigt att ventilationen placeras på rätt ställe för att den varma luften sprids i rummet. Vi rekommenderar som regel att man placerar luftintaget under- eller nära aggregatet, och uttaget så lång bort från aggregatet som möjligt, dock ej för högt då det finns risk att den varma luften försvinner ur rummet.

 

Bastuaggregat eller infraröd värme

Bastusten är lavasten, som har till uppgift att fördela värmen från värmeaggregaten. Bastustenarna ska placeras mellan värmeaggregaten, de största stenarna bör placeras i botten och mindre stenar längst upp.

Undvik att lägga stenarna för tätt då det hindrar luften från att cirkulera genom ugnen och dessutom kan skada värmeaggregaten.

För att säkra att bastustenarna ej spricker, bör man minst en gång per år packa om stenarna. Se till att det finns luft mellan stenarna så att luftcirkulationen fungerar väl. Blir stenarna för små och ligger för nära varandra, bör man byta ut dem.

Det går även att värma upp bastun med infraröda värmestrålar från kolfiberpanel. Infraröd värme ger välmående och avslappning helt in i själen. Dessutom för bastubad med sig en mängd vetenskapligt bevisade hälsofördelar. Då infraröd värme ej avger varken fukt eller ånga, kan bastun placeras precis överallt. En infraröd bastu kräver dessutom ingen tid för att värmas upp, den är klar att användas på en gång. Temperaturen i en infraröd bastu är vanligtvis mellan 38-45 grader, varemot en traditionell bastu har torr värme som når en temperatur på närmare 90 grader. Infraröda strålar tränger ungefär 4 cm in i huden, varemot ett långt och varmt bad enbart når 5mm in i kroppen.

Det påstås även att infraröd värmeterapi har en synnerlig positiv inverkan mot stress. Vetenskap har visat att värme och infraröd terapi hjälper kroppen att upprätthålla en hälsosam nivå av kortisol, främjar avslappning och förbättrar sömnen.

Vi säljer kolfiberpanel till din infraröda bastu. Hela ytan på dessa panel producerar och avger infraröda strålar i en 90 graders vinkel, vilket säkrar att värmen fördelas jämnt i bastun. Det förloras mindre energi från kolfiberpanel i jämförelse med keramik- eller glasrör. Producenter av våra infraröda kabiner, strävar ständigt efter att utveckla kabinerna och de tekniska delar, samt att reducera EMF- värdet i panelerna. Även under hög belastning, håller våra kolfiberpanel ett lågt EMF-värdet.

Välj en inomhus- eller utomhusbastu, med antingen vedeldad ugn, elektriskt bastuaggregat, infraröd värme eller ångbastu. Det går även att kombinera dessa olika alternativ, kontakta oss gärna så hjälper vi dig med råd och idéer samt uträkning av vad som behövs för just ditt bastubygge.

Köp material för bastu här