Vetenskapligt bevisad effekt

Därför måste du välja infraröda bastur

Våra infraröda bastur ger välmående och avslappning helt in i själen. Dessutom för bastubad med sig en mängd vetenskapligt bevisade hälsofördelar. Läs mer nedan om de 10 mest väsentliga*

Avslappning inom hemmets fyra väggar

Våra infraröda kabiner är estetiskt designade i vackert hemlock trä, väl anpassade till alla typer av bostäder. Din infraröda bastu kan placeras var som helst, i och med att den inte avger fukt eller ånga.

En infraröd bastu är redo att användas direkt. Det krävs ingen uppvärmningstid och driftskostnaden är låg. Infraröd värme skiljer sig avsevärt från värmen i en traditionell bastu. Temperaturen i en infraröd bastu är vanligtvis mellan 38-45 grader, varemot en traditionell bastu har torr värme som når en temperatur på närmare 90 grader. Infraröda strålar tränger ungefär 4 cm in i huden, varemot ett långt och varmt bad enbart når 5mm in i kroppen. 

Vetenskapligt bevisad effekt
Den positiva effekten av infraröd värmebehandling är vetenskapligt bevisad. Läs mer nedan om 10 väsentliga hälsofördelar.

*10 hälsofördelar med infraröd bastu

 • Smärtlindring.
 • Viktminskning
 • Sänkt blodtryck
 • Vinterdepression
 • Stresslindring
 • Ökad energi och uthållighet
 • Hälsosam hud
 • Stärker immunförsvaret
 • Utrensning
 • Muskler och hjärna

SMÄRTLINDRING 
Bastuterapi lindrar smärtan och förbättrar rörelsen.
Experter påstår att infraröd värme är det ”största genombrottet mot smärtlindring i 30 år”. Det är känt att en välgörande värmebehandling lindrar smärta och stelhet, samt mjukar upp spända och ömma muskler. När värmen tränger in i leder, muskler och vävnader, ökar blodcirkulationen och kickstartar kroppens naturliga läkande. Infraröd bastu har en dokumenterad lindrande effekt på reumatisk värk, fibromyalgi, artrit samt ryggvärk och knäsmärta.

VIKTKONTROLL
I en infraröd bastu förbränner du mellan 1200-1600 kalorier i timmen
Infraröd bastu kan ses som passiv träning av hjärt- kärlsystemet. Medan du sitter i en infraröd bastu jobbar kroppen hårt. En timmes infraröd bastubad motsvarar ungefär en joggingrunda på 10 km. Värmestrålarnas motionseffekt förbränner kalorier vilket leder till viktminskning. Hjärtat stärks och blodtrycket sjunker. Man upplever en ökning av hjärtfrekvensen och förbättrad metabolism.

BÄTTRE BLODTRYCK
– Infraröd bastu kan hjälpa till att sänka blodtrycket och stärka kroppens kretslopp.
Ett högt blodtryck innebär risk för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. Regelbunden användning av infraröd bastu kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Blodkärlen vidgas och blodcirkulationen ökar. Detta leder till ett hälsosammare blodtryck.

ENERGI OCH UTHÅLLIGHET
Hög värmetolerans ger energi och uthållighet

Studier gjorda av Dr. Rhonda Patrick, visar att bastubesök förbättrar prestanda, energi- och prestationsförmåga. 30 minuters bastubad, 2 gånger i veckan under en 3 veckors period höjer gränsen för utmattning med 30%.
Övriga fysiska fördelar med hypertermisk bastubehandling:   

 • Förbättrad kondition och uthållighet eftersom blodflödet till hjärta och muskler ökar
 • Ökad muskelmassa pga. värmechockproteiner och tillväxthormon
 • Ökad mängd blod till skelettmuskel och vävnad
 • Ökad syretransport till musklerna
 • Lägre kärntemperatur under träning
 • Ökat antal röda blodkroppar

HÄLSOSAM HUD
– I bastun ”tränas” huden och återger dig ungdomligt utseende med färre rynkor.
Vår hy är också i behov av träning. Regelbundna bastubesök aktiverar hudens naturliga fuktighet och gör din hud mjuk, elastisk och fast. I och med att vi åldras, ökar mängden döda hudceller i porerna. Regelbunden användning av infraröd bastu ökar blodtillförseln, vilket i sin tur gör att nya hudceller bildas och döda hudceller avlägsnas.

IMMUNFÖRSVAR
– Regelbunden användning av bastu stärker immunförsvaret
Ett team av forskare i Australien undersökte under en 6 månaders period personer som bastade 2 gånger per vecka. Försökspersonerna som bastade blev förkylda hälften så många gånger som dem som inte bastade. Orsaken är att regelbundet bastande och uppvärmning av kroppen ökar produktionen av vita blodkroppar som skyddar mot infektioner. De som regelbundet badar bastu och infraröd bastu har ett större antal vita blodkroppar och är pga. detta friskare och återhämtar sig snabbare vid tillfälle av sjukdom.

UTRENSNING
– Bastubesök rensar kroppen från gifter
Oberoende av din kost och livsstil, är effekterna av ett varmt bastubad positiva. Varje bastusession medför kraftiga svettningar, vilket i sin tur bidrar till att gifter i kroppen utsöndras. Bastuvärme och infraröd strålning har en utrensande effekt och skapar vitalitet och lyster i huden.

HJÄRNAN
Stimulerar tillväxthormonet HGH som främjar hjärnans prestanda och muskelstyrka
Bastu och infraröd bastu ökar hjärnans och musklernas prestanda. Enligt forskare Rhonda Perciavalle Patrcick, kan 15 min bastubad efterföljt av 30 min avkylning, femdubbla din HGH nivå. Redan från 30 års åldern upplevs muskelförlust i och med att nivån av tillväxthormonet HGH minskar. Underhåll av HGH blir därför allt viktigare med åldern.

VINTERDEPRESSION
– I bastun utlöses endorfiner som har en positiv
inverkan på vinterdepression
Allt fler i de nordiska länderna lider av vinterdepressioner som påverkar livskvaliteten. Vanliga symptom är nedstämdhet, förlust på energi och sömnproblem. Endorfiner (naturens egna lyckopiller) dämpar smärta och lindrar depressioner. När man bastar utlöses en större mängd endorfiner än under träning. OBS: Upplever man svåra eller långvariga perioder av depressioner bör man kontakta en läkare.

STRESSLINDRING
– 
Infraröd terapi har en synnerlig positiv inverkan mot stress.
Stress kan orsaka ökat blodtryck, viktökning, sömnproblem och försvagat immunförsvar. Vid stress utsöndras kortisol i kroppen, ett så kallat ”kämpa- eller fly” hormon. Det produceras i binjurarna, ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket och kan leda till deponering av överskott kalorier. Vetenskap har visat att värme och infraröd terapi hjälper kroppen att upprätthålla en hälsosam nivå av kortisol, främjar avslappning och förbättrar sömnen.