OM UTOMHUSSPA

ATT BADA WELLNESS ÄR INGET NYTT

Människan har sedan urminnestider njutit av varma och sköna bad som haft en lugnande och läkande effekt. Mineralrikt vatten; naturligt varmt vatten; och havsvatten har alltid intresserat människor som sökt smärtlindring eller en kur för olika typer av smärtor eller åkommor. Överallt i Europa ser vi rester av romarnas badkultur. Greker, kineser, japaner – ja i stort sett alla folkslag har haft olika badritualer som involverat naturliga eller producerade ”badkar”.

I Skandinavien är vi förtjusta i den lugnande effekten som varmt vatten har på både kropp och själ. Vikten av att spendera tid med familj och vänner är en av orsakerna till att spabad har blivit så populära. Man kan bada året runt och det är speciellt populärt under vintersäsongen.Ett utomhusspa kräver inte mycket förberedelse innan det kan användas. Med hjälp av en timerfunktion kan spabadet programmeras till t.ex. 38 ° C varmt vatten hela tiden. Det kräver ingen annan förberedelse än att ta av locket och hoppa i det varma sköna vattnet. Idag kan du också styra ditt spabad via en app på din telefon eller surfplatta.SPA Kompaniet erbjuder ett brett utbud av olika typer av spabad. De finns på lager och kan levereras snabbt.

VAD SKA MAN VÄLJA
Det finns otaliga märken och modeller att välja mellan. Vad ska man gå efter? SPA Kompaniet har valt ut de bästa producenterna på marknaden och tagit fram exklusivavtal för att kunna erbjuda dig det bästa.

NORDKAP
Nordkap utomhusspa är vårt eget- producerade spabad. I och med att vi själva är återförsäljare av Nordkap, kan vi erbjuda dig som kund utomhusspa till konkurrenskraftiga priser.

SKANDINAVISK DESIGN OCH KVALITET
Hos SPA Kompaniet väljer vi våra komponenter från kvalitetsleverantörer över hela världen. Styrsystem och elektriska delar är av märket Balboa – en av världens topp-producenter – akryl och jets kommer från andra amerikanska leverantörer.

DÄRFÖR MÄSTE DU VÄLJA UTOMHUSSPA FRÅN SPA Kompaniet

Undersidan av spabadet är isolerat med 2-3cm polyuretanskum. Spabadets servicesida är isolerat med 2cm värmereflekterande folie och de övriga tre sidor är isolerade med 5cm polyuretan och värmereflekterande folie. Botten av spabadet är isolerat med 3-5cm polyuretanskum. Hela kabinettet är således isolerat och håller värmen bra. Dessutom er det energisnålt och därmed vänligt mot både miljön och din plånbok.
Nordkap utomhusspa har extra kraftiga termolock på 15cm. För att hindra värmen från att stiga och försvinna från vattnet när spabadet inte används, är det viktigt med ett bra och välisolerat spalock. Ett sparlägesalternativ och frostskydd håller även nere driftskostnaden, samtidigt som säkerheten bevaras.

Det är producerat i Kina men inte att jämföra med s.k. ”Kina-kvalitet”. Våra Nordkap utomhus- och swimspa är bland de bästa i världen när det kommer till komponenter, isolering, innovation och hantverk. Vi har förlagt vår produktion i Kina, då vi vill kunna ge dig som kund bästa förmånliga pris. Produktion i USA upplevs ofta som ett tecken på kvalitet, men vad kunder inte vet om är att produktionen i många fall sker i själva verket i Mexiko under förhållanden som påminner om Kina. Produktkvalitet beror till stor del på produktionsprocesser. De flesta amerikanska spabad byggs dessutom av billiga, kinesiska komponenter. Det leder nödvändigtvis inte till dåliga produkter, utan påverkar evt vissa förhandlares dåliga omdöme av kinesiskt producerade utomhusspa.

Man bör utgå ifrån spabadets kvalitet, inte på generaliserade märkningar.

SPA Kompaniet har under de senaste 20 åren investerat vår erfarenhet, kompetens och innovation i tillverkningen av Nordkap utomhusspa och swimspa. Vår målsättning är att erbjuda dig det bästa.

 • Kom ihåg att du får 3 års garanti när du köper ett Nordkap spabad
 • Mer än 20.000 familjer runt om i Danmark har ett Nordkap spabad i trädgården
 • Alla Nordkap spabad och delar är lagerförda och kan levereras omgående

Våra europeiska utomhusspa kommer från Europas största producent – Wellis.

Wellis erbjuder ett brett kvalitetsprogram som tillfredsställer de flestas behov av utomhusspa och swimspa.

Speciellt stolt är Wellis över sin isolering som är i nivå med isoleringen i våra Nordkap spa. Styrsystem är av det kanadensiska märket Gecko, som tillsammans med Balboa är bland världens främsta producenter.

Tack vare modern automatisering är produktionstiden av europeiska spabad kort. Våra korta leveranstider gör dessutom att du kan få ett specialanpassat spabad levererat inom några veckor.

Du får själv välja färg och extrautrustning från ett stort och brett sortiment.

 • Europeiskt hantverk när det är som bäst
 • Konkurrenskraftiga priser, tack vare relativt korta transportsträckor
 • 3 års garanti.

Villeroy och Boch gör världens mest exklusiva utomhusspa.

Deras innovativa uppbyggnad gör att du som kund själv kan välja exakt hur ditt spabad inreds med massagejets. Du väljer själv jetPak™s utifrån ett brett sortiment när du lägger din beställning.

Villeroy och Boch har med sin minimalistiska och moderna design vunnit flertal priser. Placera därför Villeroy & Boch i en klass för sig: väldesignat och toppkvalitet. SPA Kompaniet har ännu en gång valt bland de bästa producenterna.

När du väljer att betala för ett amerikansk-producerat spabad förtjänar du således en produkt som tydligt skiljer sig från de som kostar hälften.

Villeroy och Boch är på alla sätt, både tekniskt och kvalitetsmässigt, svåröverträffad.

“Amerikansk” är inte nödvändigtvis ett tecken på kvalitet

De flesta amerikanska varumärken som erbjuds i Sverige är inte anpassade efter svenska förhållanden. Nedan anges ett antal saker som du som kund bör ha i åtanke:

 • Mindre isolering. (Amerikanare är inte kända för deras energi/miljö politik).
 • Termolocken är oftast inte tillräckligt kraftiga, vilket resulterar i värmeförlust.
 • Värmeaggregaten är för små, vilket medför långa uppvärmningstider.
 • 2- speed (totrins) pumper används, vilket innebär att filtrering och uppvärmning inte sker under användning av spabadet.
 • Oftast används en 230V anslutning, vilket medför att värmaren och pumpen inte kan fungera samtidigt då det vanligtvis överstiger den maximala elförbrukningen i standard el-installationer i svenska hem.

En to-speed motor används som cirkulationspump i låg hastighet och som jetpump i hög hastighet. Detta försvårar för värme och jets att köra samtidigt, då värmen som huvudregel är kopplat till cirkulationen. Cirkulation är en förutsättning för att värmeaggregat kan användas.

Nordkap utomhusspa och swimspa har en el-box som är anpassat efter svenska el-installationer. Våra spabad använder sig av 400V/ 16A 3-fas el anslutning. Vill man ansluta olika delar som exempelvis pump och värmeaggregat på samma gång så överstiger strömstyrkan det som är normalt i svenska el-installationer. Därför distribueras de tre faserna i en 400V anslutning i el- boxen så man maximalt kan dra 48A. På så sätt finns det el nog till att förse både pump och värmeaggregat.

Ett modernt utomhusspa kan på många sätt utökas med ännu mer komfort. Du kan exempelvis koppla ditt utomhusspa till ditt wi-fi och således styra ditt spabad från en mobil enhet.

Trött på att behöva komma ihåg att fylla vatten i ditt spabad?
Det automatiska vattenpåfyllningsanordningen ser till att vattnet i ditt spabad alltid har den ideella nivån. Många väljer att fylla på spabadet genom rörsystemet, men det går även att montera fast en magnetstyrd vattenkran över karet.

Du kan uppgradera ditt spabad med MicroSilk® som förvandlar ditt utomhusspa till en avancerat hydroterapi anläggning. MicroSilk® har som funktion att fylla vattnet med miljarder av mikroskopiska luftbubblor som används för hudterapi. Huden gynnas i och med att de mikrosmå bubblorna bokstavligt tränger sig in i hudens porer. I motsättning till ”normal” luftmassage, kyler MicroSilk® inte ner vattnet utan bibehåller värmen vilket har en positiv effekt på muskelcirkulationen. Observera att det inte går att använda sig av vattenmassage och MicroSilk®  samtidigt.

MicroSilk® är en slags vattenterapi där mikrobubblor av syre strömmar ut ur spabadets jets. Bubblorna omsluter din kropp i ett skummande och återfuktande moln. Den ökade syrenivån ger en bättre cirkulation som får huden att ”andas” och cellerna att förnyas.

Mikrobubblorna ökar syrenivån i vattnet med upp till 70%- mer än 13mg/L. Den ökade syrenivån gynnar huden i och med att de mikrosmå bubblorna bokstavligt tränger sig in i hudens porer.

Syret hjälper huden med att bli bättre på att urskilja gifter, ökar blodcirkulationen i kroppen och dödar anaerobe patogena bakterier (sjukdomsframkallande substanser som lever i syrefri eller syrefattig miljö). Detta gör huden strålande och glänsande tack vare snabb hudcellsförnyelse.

MicroSilk® hjälper även till att hålla en mer konstant och jämn vattentemperatur i spabadet, vilket gynnar musklerna och gör att du bättre kan slappna av.

Samtidigt ökar mängden av anjoner (negativt laddade joner) i vattnet. Överstiger anjonerna en koncentration på 50.00 joner/kubikcentimeter har det, enligt forskarna, en terapeutisk verkan på huden. MicroSilk® får antalet anjoner att överstiga 80.000 joner/kubikcentimeter.

En stor mängd joner bidrar till att eliminera fria radikaler och förbättra nivån av serotonin. Fria radikaler är farliga då de kan angripa många av kroppens byggstenar t.ex. DNA och proteiner. Serotonin är en signalsubstans som transporterar/överför signaler i nervsystemet. Negativt laddade joner anses öka människans serotoninproduktion, vilket svarar för känslomässig stabilitet, välbehagskänslor och främjar bra sömn. Det ger en lyxig känsla, energigivande för hudcellerna, stimulerar ditt immunsystem, dödar bakterier och främjar läkning.

Anslutning till en extern värmekälla.

Spabaden kan förses med en anslutning till en extern värmekälla. Denna värmekälla kan vara i form av en värmepump, solvärmesystem, kamin eller liknande. Det går dock utmärkt att endast använda sig av det inbyggda värmeaggregatet. En icke-elektrisk värmekälla minskar givetvis spabadets elförbrukning, medan exempelvis en värmepump ger mer värme i förhållande till elförbrukningen än ett värmeaggregat. Mer värme betyder dessutom snabbare uppvärmning.

Vill man spara på elförbrukningen, så kan man använda en luft-vattenvärmepump för att värma upp vattnet.

I jämförelse med ett värmeaggregat, så ger värmepumpen mer värme per kW el än värmeaggregatet. Värmepumpen kan användas för enkel uppvärmning av utomhusspa, medan det inbyggda värmeaggregat i spabadet hjälper till att finjustera värmenivån när spabadet används.

SPA Kompaniet säljer värmepumpar till utomhusspa i två olika storlekar: 5,5 kW och 10,5 kW.

Ett modernt spabad tillverkas av glasfiber och akryl. Dessa är beständiga material som fördelaktigt kan formas så att man snabbt och enkelt kan tillverka täta kar. Videon nedan visar principen av hur ett spabad tillverkas. Processen är givetvis mer mekanisk än vad som visas i videon men det bör ge dig en generell uppfattning av de olika processerna vid tillverkningen av utomhusspa.

Vid köp av ett utomhusspa från SPA Kompaniet följer det alltid med ett termolock. Detta är extra kraftigt och utformat för att hålla inne värmen, spara energi och kunna stå emot den barska nordiska väderleken.

Termolocket har i syfte att skydda vattnet mot smuts när spabadet inte används samt bevara värmen. Våra extra kraftiga termolock- och skumisolation på spabadets sidor ger en bättre isolering.

Spabadets termolock ska alltid ligga på och vara fastsatt i medföljande låsanordning när badet inte används. Detta för att förhindra att någon faller i. Kjolarna på termolocket ser till att värmeförlusten minimeras.

Termolock med lutning

Ett sluttande design gör så att regn och annat lätt rinner av locket, vilket dessutom minskar risken för algbildning och stora vattensamlingar ovanpå locket.

Termolocket är kraftigare än de flesta andra termolock på marknaden- en viktig detalj för att hålla kvar värmen och skydda spabadet när du inte använder det. En klar fördel är att det blir enkelt att få rätt vattentemperatur vid användning av spabadet.

Blir ditt termolock trots allt slitet av olika orsaker med tiden, kan du köpa ett ersättningslock hos SPA Kompaniet.